Koiranpentua ei tule ottaa hetken mielijohteesta, sillä kyseessä on eläin, jonka hyvinvoinnista on huolehdittava sen koko elämän ajan. Italianvinttikoira on pitkäikäinen rotu, eikä 15-vuotias italiaano ole harvinaisuus. On mietittävä tarkkaan pystyykö huolehtimaan koirasta taloudellisesti ja muilta osin vielä kahdeksankin vuoden kuluttua, ja pystyykö tarjoamaan koiralle sen tarvitseman koulutuksen, kasvatuksen ja hoidon.

 

9vk5med

Maltti on valttia
Koiranhankintaa on harkittava tarkoin rodusta riippumatta. Rotuvaihtoehtoja on satoja, joten valinnanvaraa riittää jokaiseen makuun. Ongelmia tulee, kun koira valitaan ulkonäön perusteella, eikä roduille tyypillisiä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia ole otettu pohdinnassa huomioon. Mikäli kuitenkin kattavan taustatyön jälkeen päätös italianvinttikoiran hankinnasta on tehty, on aika alkaa etsiä uutta perheenjäsentä. Helpoimmalla tässä pääsevät henkilöt, jotka etsivät itselleen puhtaasti seuralaista, ilman aikomuksia käydä näyttelyissä tai kokeissa. Tällöin riittää, että pentu on terve ja riittävän helppoluonteinen arjessa. Mikäli koiran kanssa harrastaminen kiinnostaa, voi pennun löytämisessä kestää pidempään, sillä menestys näyttelyissä, rodunomaisissa kokeissa ja muissa harrastuksissa asettavat kukin omia kriteerejään koiran luonteelle tai ulkomuodolle. Mikäli kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, on pennunhankintaan käytettävä keskimääräistä enemmän aikaa, eikä otettava sieltä mistä saa, koska siinä tapauksessa suurella todennäköisyydellä ei saa sitä mitä hakee. Pentueiden sisälläkin on eroja, joten välttämättä halutunlaista pentua ei synnykään vaikka sukupuolten suhteen olisikin muuten mieluisessa pentueessa valinnanvaraa. Tässä kohtaa on pitkälti luotettava kasvattajan sanaan pennun luonteenpiirteitä koskien.

 

Kepponen4vkoa2

Taustakartoitusta
Internet on todellinen pennunostajan aarreaitta, sillä sieltä löytyy kaikki näyttely-, koe- ja terveystuloksista harrastajien blogeihin ja kasvattajien kotisivuihin. On tärkeää myös vierailla itseään kiinnostavien kasvattajien luona tutustumassa rodun eri yksilöihin. Rodun tuntevan kasvattajan tulee pystyä kertomaan kattavasti koiran koulutuksesta, hoidosta niin yleisemmin kuin italianvinttikoirien osalta. Mikäli kuulostaa siltä, että kasvattajan asiat ovat liian hyvin ollakseen totta, sitä ne useimmiten ovat, ja siinä tapauksessa kasvattaja joko salailee asioita tai yksinkertaisesti ei tiedä – molemmat pennunostajan näkökulmasta katsottuna epätoivottuja piirteitä kasvattajassa.

 

Järkeä kriteereihin
Hyvin usein pentua harkitsevat aloittavat tiedustelunsa kertoen, minkä väristä koiraa etsivät. Värijalostuksen ei tulisi olla tärkein tekijä yhdellekään kasvattajalle eikä siten pennunostajallekaan. Väri on vain yksi ominaisuus koirassa, eikä sen tulisi tehdä koirasta sen parempaa tai huonompaa. Mikäli pentueessa on valinnanvaraa ja pitää valita kahdesta suhteellisen samoja luonteenpiirteitä omaavasta pennuista, on luonnollista että valinta osuu omaa silmää miellyttävämmänväriseen pentuun. Tällaisia tilanteita kuitenkin vain harvoin tulee eteen. Väriä huomattavasti tärkeämpiä ovat rakenne ja luonne, etenkin, mikäli on etsimässä itselleen harrastuskoiraa. On unohdettava arjen ja koiran elämän kannalta merkityksettömät vaatimukset, ja otettava sellainen pentu, joka luonneominaisuuksiensa ja terveytensä puolesta on itselle sopiva.

Hyödyllisiä linkkejä rotua harkitsevalle:

Suomen Italiaanot ja Cirnecot ry
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Facebookissa on aktiivinen ryhmä Ihanat italianvinttikoirat, johon kannattaa liittyä.